Vernieuwing Klipperbuurt
De gemeente Amsterdam, Rochdale en Stadgenoot willen samen met u de Klipperbuurt verbeteren. We willen de Klipperbuurt opknappen en vernieuwen. Dat betekent betere huizen, schonere straten en meer plekken om elkaar te ontmoeten. We willen ook dat de buurt veiliger wordt. In overleg met bewoners maken we hier een plan voor. Dat plan noemen we de Buurtvisie.
Over de gemeente, Rochdale en Stadgenoot
De gemeente Amsterdam zorgt in de Klipperbuurt voor alles wat u buiten ziet: de straten, verlichting, speeltuinen, bomen en struiken. Woningcorporaties Rochdale en Stadgenoot zijn de eigenaren en verhuurders van de woningen in deze buurt. De gemeente en de corporaties willen de Klipperbuurt opknappen en vernieuwen. Dat betekent betere huizen, schonere straten, en meer plekken voor ontmoeting. We willen ook dat de buurt veiliger wordt. In overleg met bewoners maken de corporaties en de gemeente een plan hiervoor. Dat plan noemen we de Buurtvisie. Als u meer wil weten over de partijen in deze buurt, ga dan naar de websites van de partijen.
Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven en uitnodigingen ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. Ook wanneer u het proces op afstand wil volgen.
doe mee!
Praat mee!
Uw mening is belangrijk! Kom naar één van onze bijeenkomsten en praat mee over de toekomst van de buurt. Hieronder vindt u de data en thema’s van de komende bijeenkomsten. Alle bijeenkomsten zijn van 19.30 tot 21.30 uur in De Ark.
-
Do. 18 april
Renoveren en verduurzamen bestaande woningen
-
Do. 16 mei
Vernieuwen buitenruimte: straten, plein en groen
-
Do. 6 juni
Bespreken concept Buurtvisie
Verslagen en presentaties van eerdere bijeenkomsten vindt u onder het kopje Documenten.
De buurt
De gemeente Amsterdam zorgt in de Klipperbuurt voor alles wat u buiten ziet: de straten, verlichting, speeltuinen, bomen en struiken. Ook zorgt de gemeente voor sociale voorzieningen en veiligheid in de buurt. Woningcorporaties Rochdale en Stadgenoot zijn verantwoordelijk voor de woningen. In overleg met bewoners maken de corporaties en gemeente een plan om de buurt een fijnere plek te maken om te wonen.
Waarom werknaam Klipperbuurt?
Als we bewoners vragen hoe hun buurt heet, dan zeggen veel: Banne 1, Banne Buiksloot of Banne Zuid. Toch gebruiken we voor dit project voorlopig de naam Klipperbuurt. Dat doen we omdat dit project over een paar straten rondom de Klipperstraat gaat.
Op deze luchtfoto staat welke gebouwen in de Klipperbuurt van Rochdale zijn, en welke van Stadgenoot. Bewoners die in deze gebouwen wonen, betrekken we bij het project de Klipperbuurt.
Documenten
Hieronder vindt u een overzicht van eerdere bijeenkomsten, verslagen en presentaties.
Tijdens deze bijeenkomst gingen bewoners, de gemeente en de corporaties in gesprek over optoppen, plintaanpak en nieuwbouw.
Tijdens deze bijeenkomst presenteerden bewoners van de Klipperbuurt waarom er wantrouwen is ontstaan, wat nodig is om het vertrouwen te herstellen en welke kansen zij zien voor renovatie en aanpak. Ook zijn de bewoners, de gemeente Amsterdam, Rochdale en Stadgenoot met elkaar in gesprek gegaan over hoe er stappen gemaakt kunnen worden om het vertrouwen te herstellen.
Hieronder vindt u belangrijke documenten en links naar websites met meer achtergrondinformatie.
Samen met de bewonerscommissies van Rochdale en Stadgenoot, bewonersorganisatie Red Amsterdam Noord (RAN), Rochdale, Stadgenoot en de gemeente Amsterdam is er een aanpak gemaakt en vastgesteld voor participatie in de Buurtvisiefase.
Volgt.
Planning
April t/m juni 2024: Buurtbijeenkomsten (zie kopje Praat Mee!)
Zomer 2024: Buurtvisie klaar. Na het vaststellen van de Buurtvisie gaan we:
- Plannen maken voor Renoveren en verduurzamen woningen (verbeteren van de bestaande woningen)
- Plannen maken voor Optoppen en Plintaanpak (nog in onderzoek of dit mogelijk is voor Rochdale en Stadgenoot)
- Plannen maken voor Nieuwbouw en Buitenruimte (nog in onderzoek)
Vanaf 2026: Verbeteren van de bestaande woningen (renoveren en verduurzamen)
De verbetering van de huizen begint waarschijnlijk in 2026. Maar sommige huizen hebben nu al problemen die niet kunnen wachten. Op 29 februari 2024 tijdens de bijeenkomst Vertrouwen en Kansen hebben mensen in de buurt aan de woningcorporaties en de gemeente laten weten wat allemaal mis is met de huizen en de buitenruimte. Soms wordt niet gereageerd op meldingen, waardoor mensen wantrouwend zijn geworden. In mei ontvangt u een brief vanuit de partijen (gemeente, Rochdale en Stadgenoot) met meer informatie.
De woningcorporaties erkennen dat er problemen in de woningen zijn die niet kunnen wachten tot de renovatie. De corporaties maken een voorstel hoe tot aan de renovatie de individuele meldingen in de woningen worden opgepakt. Dit bespreken ze eerst met de beide bewonerscommissies. Wanneer en hoe dit plaatsvindt staat in de brief.
De gemeente gaat alvast de stoepen weer veilig en netjes maken. Ze halen dan ook oude fietsen en ander groot afval weg. Wanneer en hoe dit plaatsvindt staat in de brief.